Το παραμυθένιο δάσος της Φολόης

Το δρυοδάσος της Φολόης είναι μία προστατευόμενη περιοχή από το Δίκτυο NATURA 2000. Βρίσκεται σε υψόμετρο 688 μ. στο όρος Φολόη της Ηλείας και καταλαμβάνει έκταση 33.000 στρεμμάτων. Η διέλευση των ποταμών Ερύμανθου και Ηλειακού Λάδωνα δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον. Είναι το μοναδικό αυτοφυές δάσος πλατύφυλλης δρυός στα Βαλκάνια, με γηραιές συστάδες με βελανιδιές.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείς το δάσος της Φολόης είναι η άνοιξη και οι αρχές του φθινοπώρου. Η εικόνα  από τα πεσμένα φύλλα δημιουργούν μια μοναδική και άκρως μαγευτική εικόνα, εντελώς διαφορετική, από τη βαθυπράσινη και λουλουδιασμένη της άνοιξης.

Τα μονοπάτια που διασχίζουν το δάσος θα τα εξερευνήσεις ιδανικά με τα πόδια ή με ποδήλατο. Μία από τις ωραιότερες διαδρομές είναι αυτή που ξεκινά από το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης στην είσοδο του δάσους (το οποίο, αν πετύχεις ανοικτό, θα σου δώσει χρήσιμες πληροφορίες για την ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 περιοχή και αναλυτικές προτάσεις για τις ωραιότερες διαδρομές της) και ακολουθεί τον δασικό δρόμο προς το φαράγγι του Ερύμανθου, πλάι σε τοξωτά γεφυράκια, νερόμυλους και μικρές σπηλιές. Εξαιρετικά δημοφιλές είναι και το λεγόμενο «μονοπάτι της γραβάτας», που διασχίζει οκτώ χιλιόμετρα στην καρδιά του δάσους –η διαδρομή είναι εύκολη, την περπατάς άνετα σε δύο ώρες.

Βίντεο: Kostas Gertzos

Πηγή: Passenger

Κοινοποιήστε: