Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας

Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας κατασκευάστηκε το α’ μισό του 2ου αι. π.Χ., νωρίτερα δηλαδή από το ωδείο Ηρώδου Αττικού στην Αθήνα (161 μ.Χ.), και λέγεται ότι είχε την ωραιότερη διακόσμηση μετά από εκείνο. Έπαψε να χρησιμοποιείται στα τέλη του 3ο αι. μ.Χ., μετά από καταστροφική πυρκαγιά που συνδέεται πιθανώς με την επιδρομή των Ερούλων.

Το Ωδείο βρίσκεται σε υπερυψωμένη θέση στην Άνω Πόλη, δυτικά της αρχαίας ακρόπολης και του μεσαιωνικού κάστρου, μεταξύ των οδών Γερμανού και Σωτηριάδου.

Ο ψηλός εξωτερικός τοίχος της σκηνής αποτελούσε τη νότια πρόσοψη του ωδείου και διέθετε πέντε εισόδους προς τη σκηνή και δύο προς τα παρασκήνια. Το προσκήνιο ήταν προσιτό από δύο χτιστές πλευρικές σκάλες. Η ορχήστρα ήταν πλακόστρωτη και χωριζόταν με ημικυκλικό θωράκιο από το κοίλο, το οποίο ανοίγεται προς το νότο. Το δάπεδο της σκηνής ήταν ψηφιδωτό.

Το Ωδείο, όπως και το Στάδιο, ήταν διακοσμημένο με αγάλματα, ενώ δίπλα τους υπήρχαν οι ναοί της Αφροδίτης και της Νέμεσης, καθώς και το ιερό του Καλυδώνιου Διονύσου. Μέσα στο Ωδείο, το οποίο βρισκόταν σε επαφή με την αρχαία αγορά, υπήρχε άγαλμα του Απόλλωνα που κατασκευάστηκε από τα λάφυρα του πολέμου κατά των Γαλατών το 279 μ.Χ., κατά τη διάρκεια του οποίου η Πάτρα είχε βοηθήσει τους Αιτωλούς. Παρόμοια στάδια έχουν αποκαλυφθεί στη Ρώμη και στη Μικρά Ασία.

Το Ρωμαϊκό Ωδείο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1889, κατά τη διάρκεια εργασιών εκσκαφής για την επιχωμάτωση του λιμανιού. Η αναστήλωση και η αναμαρμάρωσή του ολοκληρώθηκαν το 1961, οπότε ανέκτησε την αρχική του μορφή. Σήμερα μπορεί να φιλοξενήσει 2.500 θεατές και χρησιμοποιείται για παραστάσεις και εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πάτρας.

Στο χώρο γύρω από το Ωδείο εκτίθενται σαρκοφάγοι, ψηφιδωτά και άλλα ευρήματα της αρχαιότητας που μεταφέρθηκαν εκεί μετά την ανεύρεσή τους κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές της Πάτρας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ώρες λειτουργίας:

8:00-14:30 εκτός Δευτέρας.

Τηλ. επικοινωνίας: 2610 220829 και 2610 276207

Βίντεο: Peloponnisos Search

Πηγή: Δήμος Πατρέων

Κοινοποιήστε: