Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

Το κτίριο όπου σήμερα φιλοξενούνται οι θησαυροί της ηλειακής γης, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και συνιστά ένα από τα σημαντικότερα νεοκλασικά οικοδομήματα που έχουν διατηρηθεί έως σήμερα στον Πύργο και την ευρύτερη περιοχή. Η ανέγερσή του τοποθετείται στα τέλη του 19ου αιώνα (1890) και αποδίδεται με κάποιες επιφυλάξεις στον ταλαντούχο γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ. 

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60 στέγασε τη Δημοτική Αγορά της πόλης και πρόσφατα αποκαταστάθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Προηγουμένως, είχε χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο κτήριο. Εδώ και περίπου δυο χρόνια στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου με εκθέματα όλων των εποχών, από την Προϊστορική περίοδο μέχρι και την σύσταση του Ελληνικού κράτους και έχουν προέλευση από όλη την Ηλεία.

Το κτήριο, συνολικού εμβαδού 3.168 τ.μ., αποτελείται από τρία επίπεδα: ημιυπόγειο, ισόγειο με δύο αίθρια και όροφο στο κεντρικό του μόνο τμήμα. Μεγάλο μέρος της νότιας πτέρυγας του ημιυπόγειου καταλαμβάνεται από αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Το ημιυπόγειο συμπληρώνουν  αποθήκες, εργαστήρια και λοιποί βοηθητικοί χώροι. 

Οι εκθεσιακοί χώροι βρίσκονται στο ισόγειο και καλύπτουν 650 περίπου τ.μ. Στην κεντρική αίθουσα η οποία έχει τη μορφή στεγασμένου αιθρίου, βρίσκεται ο χώρος υποδοχής επισκεπτών, τμήμα του οποίου αξιοποιείται και για την ανάπτυξη της έκθεσης.  Το δύο αίθρια (300 τ.μ. συνολικά), μπορούν να αξιοποιηθούν ως ελεύθεροι χώροι για διάφορες εκδηλώσεις του Μουσείου. 

Στον όροφο χωροθετούνται γραφεία της Υπηρεσίας και βιβλιοθήκη – κέντρο πληροφόρησης για εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μελετητές.

Βίντεο: Ελληνικός Ήλιος

Πηγή: Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

Κοινοποιήστε: