Συλλογικά όργανα

Η Γενική Συνέλευση:

Η Γενική  Συνέλευση αποτελείται από τους γονείς των μαθητών, οι οποίοι μετέχουν αυτοδίκαια σε αυτήν υπό την έννοια ότι το καταστατικό δεν μπορεί να αποκλείσει γονέα να γίνει μέλος του συλλόγου αφού τακτοποιηθεί οικονομικά. Στις Γ.Σ. δεν καλούνται μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη, αλλά όλοι οι γονείς, οι οποίοι μπορούν να γίνουν μέλη του Συλλόγου και να υποβάλουν υποψηφιότητα για κάθε όργανο που προβλέπει ο Νόμος, ακόμα και κατά την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης. Η Γ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία όταν συμμετέχει τουλάχιστον το 1/3 των ταμειακά εντάξει μελών. Προκηρύσσει τις εκλογές και εκλέγει την Εφορευτική Επιτροπή η οποία συλλέγει τις υποψηφιότητες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο:

Το Δ.Σ. υλοποιεί τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, εκπροσωπεί τους γονείς και φροντίζει για τη δραστηριοποίηση τους και την ενημέρωση τους. Προσπαθεί να δημιουργεί συνθήκες συμμετοχής και έκφρασης όλων των γονέων. Η συμμετοχή και η δραστηριοποίηση του κάθε γονέα, αφού οι συνθήκες υπάρχουν, είναι πλέον ατομική του ευθύνη.

Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου συμμετέχοντας και στα υπόλοιπα όργανα (Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Πάτρας, Σχολικό Συμβούλιο), έχουν τη δυνατότητα για σημαντικές παρεμβάσεις σε ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση των οικονομικών πόρων, στην ασφάλεια και στην υγιεινή των χώρων του σχολείου αλλά και σε ζητήματα παιδαγωγικά, εκπαιδευτικά και δραστηριοτήτων.

Το Δ.Σ. εκλέγεται κάθε 2 χρόνια.

Εξελεγκτική Επιτροπή:

Η εξελεγκτική επιτροπή είναι τριμελής με ένα αναπληρωματικό μέλος. Εκλέγεται για δύο χρόνια και έργο της είναι ο έλεγχος και η εποπτεία των οικονομικών του συλλόγου. Ελέγχει τα βιβλία του ταμία και συντάσσει έκθεση την οποία υποβάλλει στη Γενική Συνέλευση. Η εξελεγκτική επιτροπή λειτουργεί παράλληλα με τη θητεία του Δ. Σ.

Ένωση Συλλόγων Γονέων:

Η Ένωση Γονέων αποτελείται από όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων των σχολείων της ίδιας κοινότητας ή δήμου ή δημοτικού.

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Γονέων εκλέγονται κάθε  δύο χρόνια.

Η Γεν. Συνέλευση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, αποτελείται από όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων των σχολείων της ίδιας κοινότητας ή δήμου ή δημοτικού διαμερίσματος.

Εφορευτική Επιτροπή:

Οι Γ.Σ. πριν από την έναρξη των εργασιών τους, εκλέγουν το όργανο που κατά το καταστατικό, θα έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, την καταμέτρηση των ψήφων, την κατανομή των ψήφων και τη σύνταξη των σχετικών πρακτικών ανάδειξης των εκλεγέντων. Η ψηφοφορία για την ανάδειξη του Δ.Σ. και των εκπροσώπων είναι μυστική.

Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων:

Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων αποτελείται από όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους των Ενώσεων Γονέων των σχολείων της ίδιας κοινότητας ή δήμου ή δημοτικού διαμερίσματος.

Η Γεν. Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων, αποτελείται από όλους τους εκλεγμένους εκπροσώπους των Ενώσεων Συλλόγων Γονέων κάθε νομού ή νομαρχιακού διαμερίσματος.

Κοινοποιήστε: