Τεχνητή Λίμνη Εύηνου

Με την κατασκευή του φράγματος του Ευήνου στις αρχές του 21ου αιώνα για τη δημιουργία ταμιευτήρα, ο οποίος εξυπηρετεί την εκτροπή μέρους των νερών του ποταμού προς ενίσχυση της υδροδότησης της Αθήνας, προέκυψε ένα νέο τεχνητό οικοσύστημα, η Ευηνολίμνη.

Μια λίμνη μέσα στα βουνά δεν είναι κάτι ασήμαντο, καθώς αποτελεί εν δυνάμει αναπτυξιακό πυρήνα για την ευρύτερη περιοχή του γεωγραφικού χώρου της Ναυπακτίας, του Θέρμου και της Ευρυτανίας. Είναι κάτι που συμπληρώνει την σημερινή γενική εικόνα για τον Εύηνο ποταμό και δίνει σημαντική ώθηση για την εναλλακτική οικοανάπτυξη της ορεινής περιοχής δημιουργώντας νέες δραστηριότητες και νέες απασχολήσεις συμπληρωματικές στις παραδοσιακές γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και ασχολίες του τοπικού πληθυσμού.

Αυτή τη στιγμή πάντως, παρότι δεν έχει υπάρξει η ανάπτυξη των δυνατοτήτων που συνεπάγεται η ύπαρξη της Ευηνολίμνης σ’ αυτό το υπέροχο ορεινό τοπίο, εντυπωσιάζουν οι μαγευτικές εικόνες που μπορεί να απολαύσει κάποιος που θα την επισκεφθεί και είναι βολικό κάτι τέτοιο να γίνει μέσω Θέρμου, καθώς η απόσταση είναι πολύ βολική.

Η Ευηνολίμνη βρίσκεται στη Ναυπακτία, λίγο ανατολικότερα από το Β/Α άκρο των ορίων του Δήμου Θέρμου, στην περιοχή των ορίων της Τ.Κ. Διπλατάνου με τη Ναυπακτία, και προσεγγίζεται, αναφορικά με την εκκίνηση από Θέρμο, είτε μέσω της ασφάλτινης στο σύνολό της διαδρομής Θέρμο – Πλάτανος – Ευηνολίμνη (49 χμ.) είτε  μέσω της κατά το ήμισυ χωμάτινης διαδρομής Θέρμο – Κόνισκα – Ευηνολίμνη (39 χμ.).

Βίντεο: Άγγελος Αρναουτέλης

Πηγή: Δήμος Θέρμου

Κοινοποιήστε: