Μουσείο Οικίας Τρικούπη – Παλαμά

Μουσείο Οικίας Τρικούπη

Στο σημείο που βρίσκεται το συγκεκριμένο αρχοντικό, έχτισε ο γενάρχης της οικογένειας Γεωργάκης Τρικούπης, το πατρογονικό σπίτι της οικογένειας το1730. Εκ νέου, το 1850 περίπου, οι θείοι του Χαριλάου, Αποστόλης και Θεμιστοκλής, κατασκεύασαν το σημερινό οίκημα στο οποίο διέμεναν απόγονοι του τελευταίου, μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα. Το 1992, ο τελευταίος άρρεν που έφερε το επίθετο Τρικούπης, ο διατελέσας Γενικός Γραμματέας Υπουργείων και Υπουργός, Κωνσταντίνος, το δώρισε στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου.

Από το 1994 λειτουργεί σαν μουσείο. Το 2014, μετά το πέρας της έκθεσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής που αφορούσε στη ζωή και το έργο του Χαριλάου Τρικούπη, με έξοδα της Βιβλιοθήκης και σε συνεργασία με υπηρεσίες του Δήμου, υπό την επίβλεψη του Γιάννη Μετζικώφ, η έκθεση αναδιοργανώθηκε. Στο ισόγειο γίνεται μια ιστορική αναδρομή στη ζωή και το έργο του Χαρίλαου ενώ στο όροφο διαμορφώθηκαν τα δωμάτια με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουν την εικόνα μιας μεσολογγίτικης αστικής οικίας του 19ου αιώνος.

Διάρκεια παραμονής και ξενάγησης: 1 ώρα περίπου

Βίντεο: Ελληνικός Ήλιος

Μουσείο Παλαμά

Στο πετρόχτιστο αρχοντικό της οικογένειας Παλαμά, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την οικία Τρικούπη, γεννήθηκε το 1722 ο γενάρχης των Παλαμάδων και διδάσκαλος του γένους μας Παναγιώτης Παλαμάς. Στο ίδιο σπίτι έζησε για αρκετά χρόνια και ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Στους χώρους του υπάρχουν εκθέματα από τη ζωή και το έργο του Μεσολογγίτη ποιητή, όπως έντυπο και φωτογραφικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα και σκεύη.

Το κτίριο που στεγάζει το Μουσείο Παλαμά οικοδομήθηκε τον 18ο αιώνα και πιο συγκεκριμένα το 1708. Σε αυτό το σπίτι πέρασε τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια ο εθνικός ποιητής Κωστής Παλαμάς, έπειτα από το θάνατο των γονιών του το 1865,σε ηλικία 6 χρονών κοντά στην οικογένεια του θείου του, Δημητρίου Παλαμά.

Το κτίσμα καταστράφηκε δύο φορές, με τελευταία το 1826 κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου. Στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε από την οικογένεια Παλαμά βάσει του αρχικού του σχεδίου. Το σπίτι δωρίθηκε από την εξαδέρφη του ποιήτη Μάσιγγα Δημητρίου Παλαμά στην θυγατέρα του Χρήστου Παλαμά Λιλίκα με τον όρο μετά τον θάνατό της να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Μεσολογγίου. Τη δεκαετία του 1960 ,το κτίριο ήταν έτοιμο να καταρρεύσει, έχοντας εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Με παρέμβαση του φιλολογικού συλλόγου Κωστής Παλαμάς και την ευαισθητοποίηση όλου του πνευματικού κόσμο της χώρας, η Πολιτεία έκανε τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές και να μετατραπεί από σπίτι σε μουσείο.

Στο οικόπεδο ανάμεσα στο μουσείο Τρικούπη και στο σπίτι του Παλαμά ιδιοκτησίας Σταύρου Ντάμπου, ιδρύθηκε το 1760  από τον λόγιο και δάσκαλο του Γένους Παναγιώτη Παλαμά κοινοσυντήρητη Σχολή που λειτούργησε σαν Παλαμιαία Σχολή ή Παλαμιαία Ακαδημία από το 1760 ως το 1770 που καταστράφηκε.

Βίντεο: Οδηγός Μεσολογγίου

Πηγή: Messolonghi By Locals

Κοινοποιήστε: