Το Βενετσιάνικο κάστρο της Ναυπάκτου

Το Κάστρο της Ναυπάκτου είναι ένα απ’ τα πλέον καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Χτισμένο στον λόφο πάνω απ’ την πόλη, δελέασε πολλούς να το αποκτήσουν. Τούρκοι, Ενετοί, Άγγλοι και πειρατές το χρησιμοποίησαν σαν ορμητήριό τους, βάζοντας ο καθένας και τη δική του σφραγίδα. |

Τη σημερινή του μορφή την οφείλει στους Ενετούς που έχτισαν πάνω στην αρχαία οχύρωση, ενώ οι υπόλοιποι «ιδιοκτήτες» πρόσθεσαν τη δική τους κουλτούρα.

Δύο βραχίονες που ακολουθούν την κλίση του εδάφους, κατεβαίνουν από την κορυφή του λόφου, ο ένας ανατολικά και ο άλλος δυτικά και κοντά στη θάλασσα κάμπτονται και κλείνουν την είσοδο του λιμανιού.

Τέσσερα εγκάρσια τείχη ενώνουν τους δύο αυτούς βραχίονες σχηματίζοντας πέντε διαζώματα. Ανηφορίζοντας στα πλακόστρωτα δρομάκια με τα χαμηλά σπιτάκια και τους πολύχρωμους κήπους, και μπαίνοντας απ’ το ένα διάζωμα του στο άλλο, έχεις την αίσθηση ότι ξετυλίγεται μπροστά σου ολόκληρη η μακρόχρονη ιστορία της πόλης. Μην το χάσετε. Αν δεν έχετε περπατήσει στην παλιά πόλη, αν δεν έχετε δει τη Ναύπακτο από ψηλά, χάνετε όλη τη μαγεία.

Βίντεο: My Nafpaktos

Κοινοποιήστε: